Преобладаващата част от пластмасовите бутилки за напитки, които използваме не се рециклират от техните създатели и допринасят сериозно за замърсяването на околната среда и за съжаление в океаните има тонове подобни отпадъци. Исландският дизайнер Ари Йонсон от Iceland Academy of Arts създаде много интересна алтернатива на тези продукти, тъй като произведе биоразградима бутилка, която съдържа предимно водорасли. Най-впечатляващата подробност около нея е, че тя остава стабилна, докато течността е в нейната вътрешност, но започва сама да се разгражда, след като е празна, информира Geek.
Екологичната бутилка е създадена от агар, който е извлечен директно от клетъчните стени на червени водорасли и има уникална двустенна структура, с която привличат вниманието му. Благодарение на тази характеристика външния слой съдържа полизахариди, които се казват агароза и агаропектин, и представляват дълги вериги от захарни молекули, които функционират като основа на агара, който е гел използван масово в много микробиологични проекти и експерименти. По този начин бутилката на исландския дизайнер е не само органична, но и не замърсява околната среда, като според него тя дори може да се изяде от потребителите, но все пак вкуса ѝ eдва ли ще се хареса на много от нас.
Засега Йонсон е кръстил своя иновативен продукт с името „Seaweed Jello“, a след като течността в бутилката се изчерпа горепосочения гел започва да изсъхва, което кара полизахаридите да се разпадат. Другото предимство е, че тя остава перфектно охладена, когато се съхранява на стайна температура, като все още се търсят начини как тази бутилка да стане още по-стабилна, за да намери мястото си на пазара. В заключение ще отбележим, че използването на водорасли вместо пластмаса окуражава бактериалния растеж, по начин, който не е възможен при сегашните бутилки.













Discussion about this post