Екип от учени на ETH Zurich и FHNW University приковават вниманието ни с впечатляващия си проект, който води до създаването на уникален шоколад. Всъщност изследователите успяват да направят различна версия на популярното лакомство, която може да променя цвета си. Това позволява да видите шоколада в неочаквани нюанси кат например жълто, зелено, сиво или лилаво. Учените също така твърдят, че за постигането на този определено интересен ефект не са използвани изкуствени оцветители.
Всичко това е възможно благодарение на добавянето на повърхностен отпечатък, който създава „структурен цвят“. Този нюанс действа като кожата на хамелеон и променя своя вид на базата на околната светлина. Допълнителни тестове в лабораторни условия позволят да се изпипа този ефект до оптималния ефект, съобщава TechSpot. Другото предимство на техния метод е, че се отказват от възможността да използват изкуствени химически съединения и добавки в създаването на цветен шоколад.
Вече се работи над идеята за създаването на ефективен метод, с който да произвеждат едновременно по няколко парчета цветен шоколад. Стартирани са и преговори с водещите производители относно популяризирането на този продукт на пазара. Ако всичко върви по план учените ще сформират собствена компания, която да отговаря за производството и дистрибуцията в световен мащаб. Със сигурност идеята на ETH Zurich и FHNW University ще се хареса на милионите хора, които обожават вкуса на блокче шоколад.
Още от Digital: Знаете ли че: Черният шоколад лекува депресия
Discussion about this post