Когато става въпрос за създаване и откриване на нови начини за отлежаване на качествено уиски нито една компания не го прави по-добре от японския бранд Suntory. Неслучайно нейните напитки успяха да грабнат престижната награда за най-добрите уискита в света, дори от популярните шотландски производители. Сега разбираме, че Suntory смятат да изпратят свое уиски на борда на Международната космическа станция, предаде DigitalTrends.
Идеята е всъщност да се провери как липсата на гравитация може да се отрази върху отлежаването и качеството на напитката. Планът на Suntory предвижда да бъдат изпратени две различни групи уиски, като едната ще остане там в продължение на една година, докато другата ще прекара на Международната космическа станция поне 24 месеца. Компанията също така ще остави две идентични проби тук на Земята, които ще сравнява с другите в Космоса, за да придобие по-добра представа за разликите между тях.
От Suntory са на мнение, че среда с минимални промени в температурата, почти нулева конвекция на флуидите и липса на разклащане може да допринесе за качеството на уискито. Международната космическа станция предлага и трите условия и именно заради това е предизвикала вниманието на компанията. В заключение ще отбележим, че първите проби уиски ще бъдат изпратени в Космоса на 16 август и ще е интересно да видим как ще се развива този проект.
Вижте как да разгледаме Международната космическа станция онлайн
Discussion about this post