Днес повечето хора се опитват да живеят здравословно. Един от начините да се справим с тази не лека задача е да консумираме супер храни. Тези заредени с полезни хранителни вещества храни трябва да присъстват всеки ден в менюто ни. С тях човек пречиства тялото си, може да го задоволи с необходимите хранителни съставки и дори да се излекува. Ето кои 6 супер храни, които ще срещаме навсякъде през 2020 година, според CNet.
Любопитно: Как да отслабнем здравословно с Диета 159
Нервини
Забравете за адаптогените, под прожекторите е нов набор от билки. Въпреки че 2019 година беше годината на адаптогените – клас билки, които ни помагат да се адаптираме дългосрочно към хроничен стрес – през 2020 година всички ще говорят за така наречените нервини, според билкарката Рейчъл Робърт.
Адаптогените помагат да се укроти реакцията ни при стрес за продължителен период от време, докато нервините като лайка, лимонена трева, пасифлора и боровинка, спомагат за успокояване на нервите ни на момента. Робърт дори е измислила дъвкателна форма на нервините, която може да се приема когато нямате възможност да си сварите чаша чай.
Любопитно: Технологии и здравословно хранене с Диета 159
Хлорела
Хлорелата е водорасло, за което ще чувате не само през 2020 година поради огромните му ползи за здравето на човека. Хлорелата е пълноценен протеин (има всички девет протеинови аминокиселини) и е с високо съдържание на В12, както и различни други витамини, минерали и антиоксиданти. Предлага се на таблетки и на прах, който може да се дабавя към дресинги за салати, супи и сосове.
Сурово какао
Въпреки, че шоколадът със сигурност не е нова храна на пазара, суровото какао, включително и черния шоколад, се възприемат по нов начин като ползи за здравето. Суровото какао е с много високо съдържание на антиоксиданти, включително полифеноли и флавоноиди, има протеини и фибри, има високо съдържание на магнезий и желязо и дори може да повиши настроението ви. Но кой е в лошо настроение докато яде шоколад?
Любопитно: Какво трябва да знаем за здравословното хранeне с Диета 159
Пребиотиците
Подобно на фибрите, пребиотиците са от съществено значение за здравето на червата. Те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата, с които се „хранят“ пробиотиците. Специфични храни като слънчогледи, цикория, аспержи, чесън, овес и някои други зеленчуци, билки и зърнени храни са естествени източници на пребиотици.
Фибри
Едва ли това е нов термин за вас, но през 2020 година на фибрите ще бъде обърнато специално внимание. От древността се знае, че здравето на червата ни е от съществено значение за цялостното ни здраве, така че правилният прием на фибри ще ви помагне да регулирате кръвната захар и да „раздвижите“ червата (които са от ключово значение за цялостното здраве). Храните, които са с високо съдържание на фибри са много плодове и зеленчуци, както и ядките и бобовите растения.
Храносмилателни горчивки
Продължаваме темата за здравето на червата, защото оптимизирането на храносмилането е от ключово значение за цялостното здраве. Храносмилателните горчивки стимулират храносмилателните ензими на тялото ви, подготвяйки го да разгради правилно храната, която сте приели, намаляват газовете и подуването на корема и ви позволяват да абсорбирате всички витамини, минерали и други полезни съединения, които консумирате. Храносмилателни горчивки се предлагат в различна форма, дори и като чай.
Вижте 5 ефективни приложения за отслабване, които си заслужава да пробвате
Discussion about this post