С появата на все повече услуги в Инернет, се повишават и възможностите за работа онлайн. Все повече компании започват да работят със служители, които извършват задълженията си у дома. Но защо, именно потребителите избират да станат фрийлансъри- служители със свободно работно време и необвързани с работно място?
Според бюрота на труда на САЩ 10,3 млн. от служителите в държавата (около 7,4% от работната ръка) са фрийлансъри, а през последните три години компаниите са увеличили броя на наети фрийлансъри до 22% от общата им работна сила. Mashable представи кратко обяснение на тенденцията все повече потребители да избират работа от дома.
Предпочитания и причини за работа като фрийлансър
Цели 66% от запитаните фрийлансъри в проучване от изминалата година са споделили, че основната причина за тяхното решение, е факта че те могат да бъдат собствените си шефове. Други 37% за започнали работа поради нужда от допълнителни доходи, а останалите 24% заради съкращения или понижение на заплатата.
Потребителите предпочитат работата като фрийлансър поради факта, че сами могат да контролират работното си време (79%), могат да работят от всяко място (73%), имат по-голяма свобода от гледна точка на материала, с който се занимават (66%) и др. Цели 93% са заявили че живеят по-щастливо след като са станали фрийлансъри, но само 54% се чувстват по-защитени у дома, отколкото от службата в офиса.
Заплащане и работно време
По-голямата част от фрийлансърите, бивши служители в различни сфери на индустрията с пълен работен ден, споделят че не печелят повече от предишното си професионално занимание. Само 32,5% са дали положителен отговор по този въпрос. Като цяло обаче, 62% от фрийлансърите са повишили доходите си с новото занимание.
Освен това повечето запитани потребители споделят, че имат повече свободно време от преди, като само 24% са отговорили, че са недоволни от времето си за почивка. Около четири на сто са тези, които отделят над 40 часа седмично за работа, а 21% са тези, които прекарват под 10 часа на седмица работейки у дома или навън.
Discussion about this post