Една от причините шоколадът да е толкова калоричен – със съдържание на мазнини от поне 40% – е че по време на процеса на своето производство трябва да бъде в течна форма. Според TheVerge обаче учени от САЩ са открили нов начин, който да позволи създаването на по-нискокалоричен шоколад. Това би станало по методите на т.нар. „електрорхеология”.
Електрорхеология, най-просто казано, намалява изискването за толкова високо съдържание на мазнини с помощта на електричество. Учените са доказали, че когато върху шоколада бъде приложено електричество по посока на движението на течната му маса, се намалява неговият вискозитет. В техните опити намаленият вискозитет е позволил и намаляването на мазнините в шоколада до 32% от общото съдържание.
Още от Digital: Как работят шоколадовите 3D принтери
Изследователите са уверени, че нискокалоричният шоколад ще бъде по-здравословен, макар че повечето мазнините, съдържащи се в шоколада, произхождат от какаовото масло, което всъщност влияе добре на организма. Според TheVerge няколко компании вече са заинтересовани от новата възможност, но засега не се споменават никакви имена.
Discussion about this post