Пенливата течност е една от древните напитки в света. Първите доказателства за бира датират отпреди хиляди години. Германски монаси от Източна Германия сега се похвалиха, че са създали първата бира на прах в света. Това означава, че трябва само да добавите вода, за да получите плътния, пенлив вкус.
Най-голямото предимство на бирата на прах е, че намалява разходите за транспорт. Причината е, че може да се изпрати само 10% от теглото на самата напитка, тъй като 90% от съдържанието всъщност е вода. Този проект е дело на Klosterbrauerei Neuzelle, които си партнират с “технологични” партньори.
Финансирането е предоставено от BMWi. Крайният продукт има прахообразна структура, от която се създава богата на декстрин бира с нулево съдържание на алкохол. Напитката е сварена по конвенционалните методи, след което е обработена и трансформирана в прах/гранулат, съобщава NewAtlas.
Moнасите са уверени, че могат да предложат ефективна алтернатива на традиционните пивоварни техники. Предстоят промени, които да оптимизират процеса и да сведат до минимум използването на труд, енергия и суровини. Прахообразната структура може да отстрани проблема с транспортирането на милиарди литри вода по цял свят, тъй като бирата е на 90% вода.
От гледна точка на околната среда ние вече спестяваме от транспорта, но все още не от използването на ресурси и разходите за производство. Именно това е следващата амбициозна цел на монасите.