Броени седмици след края на коледните и новогодишните празници от Google искат да привлекат вниманието ни към личността на Уилбър Сковил, който придобива популярност с това, че за първи път разработва метод, без който днешните ястия не биха били същите. Много от нас обичат да си похапват пикантни храни и той е човека, който успява да изпревари съвременниците си с разработването на първата скала, която е в състояние да определи колко лютива е дадена чушка. На пръв поглед това може да ви прозвучи изключително глупаво, но е факт, че преди него единствения начин да разберете е да я изпробвате.
Уилбър Сковил е американски фармацевт, който е роден на днешната дата преди 151 години и е известен с уникалната стандартизация, която прави и днес познаваме като „Скалата на Сковил“. След дълги и усилия той успява да намери как да класифицира пикантността на различни люти чушки, които едновременно предизвикат наслада и отвращение сред различните хора по цял свят. Неговият метод е базиран на идеята, да разработи техника, с която на базата на количеството капсаицин в чушките да определи техния потенциал, като до ден днешен не е създаден по-добър от неговия.
Странно или не преди Сковил никой не е знаел как да определи тази ключова характеристика предварително, а тя и до ден днешен продължава да е част от традиционните ястия на много народи и култури по цял свят. Уилбър Сковил е бил химик, фармацевт, изследовател с много престижни награди и професор и освен легендарната скала, която създава доказва, че млякото е най-доброто средство, с което можете да се противопоставите на лютивия вкус на чушките в храната си. Неговата личност е поредното доказателство, че на пръв поглед елементарно откритие от преди век може и днес да ние полезно и да ни помага въпреки съвременните технологии.
Discussion about this post