Приятният вкус и активните съставки на зеления чай винаги са привличали вниманието ни към тази ободряваща напитка. Честата и употреба е полезна за здравето и допринася за намаляване на теглото, степента на безпокойство и дори да спира растежа на някои ракови члетки. Ново изследване на учени от University of Basel разкрива още едно предимство на зеления чай: стимулиране на мисловната дейност и памета.
Групата от участници в експеримента им тябва да отпива от чаши с две различни напитки, без да знаят какво е съдържанието им. След това те са подложение на серия от задачи, докато изследователите анализират промените в организма им с ядрено магнитен резонанс. Първата напитка съдържа 27,5 гр. натурален екстракт на зелен чай, който стимулира взаимодействието между отделните области в мозъка и способността ни да запомняме информация. Другата група е подканена да пие от чаша с протеин, който „имитира“ истинския вкус на зеления чай.
Данните от изследването им показват, че зеления чай всъщност предизвиква по-интензивен „модел на активиране“ между предния и теменния лоб. Участниците, които пият именно натуралния екстракт отчитат значително по-добри резултати на задачите и демонстрират креативност, бърза реакция и по-добра памет. Няколко чаши зелен чай са полезен и приятен начин да останем бодри през целия ден и да стимулираме мисловната си дейност за важните задачи. Сегашният експеримент е поредното доказателство за позитивното въздействие върху човешкия организъм на вековната напитка.
Discussion about this post