Роботите имат футуристични дизайни и могат да правят много неща по-добре от хората. Умните машини са обект на впечатляващи разработки и финансови инвестиции. Виждали сме разнообразни концепции на роботизирани дизайни с невероятни възможности и функционалности. Научните разработки вече доведоха до навлизането на смарт тъкани, които подобряват допира на машините.
Следващата закономерна стъпка в еволюцията на роботите е да могат да имат вкусови рецептори и респективно усещане за вкус. Идеята машините да намират по-сериозно приложение в ресторанти и кухни не е нова. Интеграцията на подобни функционалности в реални роботи е изключително сложен и скъп технологичен процес.
Автоматизирането на различни задачи в кухнята е сериозно предизвикателство. Представители на ресторантьорската верига вече Chipotle инвестираха в интересен проект с компанията Miso Robotics. Основната цел е създаването на смарт машини, които да са максимално полезни в кухнята, включително и като усещат вкусове и различни аромати
Учени от Cambridge заедно със свои колеги за първи път успяха да улови вкусови промени в храната. Това доразвива досегашните проекти в тази насока, довели до създаването на тортила чипс. Новият проект е свързан с интеграцията на сензор, позволяващ на машината да усети нивата на сол в дадено ястие.
Най-трудният момент е предизвикан от факта, че още докато дъвчем храната се променят вкусовите ѝ качества. Уникалният експеримент позволява за първи път робот да сготви смес от бъркани яйца с домати при поддържане на оптимални нива на сол. Разработката е само началото на нова техника, с която роботите могат да придобият трайно усещане за вкус.