Екип от специалисти на MIT и Stanford University стартираха нов проект, който цели разработването на техника, която да подобри възможностите на модерните процесори. Учените експериментират с метод, който е кръстен „In-Memory Computing“ и има потенциала да ги направи не само по-бързи, но и да редуцира осезаемо консумацията на енергията. За да се постигне този ефект се въвеждат промени в структурата на процесорите. Сегашният дизайн предвижда използването на два хардуерни компонента за съхранение и обработка на данните.
Информацията постоянно се прехвърля вместо тях, за да се извършват нужните компютърни изчисления. Екипът от учени обмисля използването на 3D техника, при която двата компонента са разположени един върху друг. По този начин не само се намалява пространството, но и се осигурява доста по-висока производителност. Тестовете показват и значителен спад в консумацията на енергия на процесорите създадени с този иновативен, което се очертава като другото водещо предимство на технологията, информира LiveScience.
Първите прототипи на хардуер с „In-Memory Computing“ използват транзистори от въглеродни наночастици, както и „Resistive Random-Acess Memory“ (RRAM). Toва решение също допринася за увеличение на скоростта и намаляване на консумацията на енергия. Учените смятат, че бъдещето на процесорите е в навлизането на повече алтернативни материали на силиция, както и интеграцията на 3D техники за производството им, които са много по-усъвършенствани от конвенционалните методи в индустрията.
Още от Digital: Защо процесорите за смартфони вече използват изкуствен интелект
Discussion about this post