Екип от учени от изследователския институт Fraunhofer откриха технология, която показва състоянието на някои хранителни продукти като месо и риба директно през тяхната опаковка, предаде Cnet.com. Технологията използва специален филм, който отчита наличието на бактерии и показва резултата чрез смяна на цвета си.
Подобно на други филми, използвани в химическата промишленост и този етикет променя цвета си за да отрази получения резултат. Ако случайно имате съмнения относно качеството на определен продукт с животински произход, можете да допрете филма до опаковката и той ще ви покаже дали месото е годно за употреба, обясни Ана Хенцингер, изследовател в проекта.
Интересното при този тип технология е, че е достатъчно точна и достатъчно евтина, за да се приеме бързо масов вид. Освен това тя разчита и на едно голямо преимущество – за да бъде приложена не се налага директен контакт с храната. Сензорният етикет просто отчита наличието на молекули на амини, които се отделят, когато бактерии нападнат месните продукти. Самите химически реагенти не преминават от другата страна на опаковката и затова технологията е напълно безопасна, добави Хенцингер.
Discussion about this post