Боровинките са изключително питателни и са сред най-мощните източници на антиоксиданти в света. Неслучайно любимия син плод е определят като храна със супер възможности, заради здравословната комбинация от богато хранително съдържание, включително витамини, фибри и антиоксиданти. Консумацията на боровинки и може да помогне за поддържане на здрави кости, намаляване на кръвното налягане и предпазване от сърдечни заболявания.
Може да ви прозвучи странно, но темата с характерното оцветяване поражда необичайни дискусии. Въпреки своето име по-голямата част от повърхността на боровинките е покрита от тъмночервен пигмент. Тази особеност е в основата на дългогодишните дискусии за синият цвят на популярния плод. Ново проучване публикувано в Science Advances хвърля повече яснота около цвета на боровинките.
Според учените синьото оцветяване се дължи на слой восък, който обгражда цялото зрънце на боровинките. Така този слой помага да се придаде ефекта на син цвят, който виждаме, като восъка разпръсква синя и ултравиолетова (UV) светлина, докато абсорбира лъчи в други нюанси.
Именно този процес кара боровинките да изглеждат сини за човешкото око, информира BGR. Самата дискусия се подклажда и от факта, че когато са смачкани, боровинките всъщност не отделят никакъв син сок.
Оказва се, че синия цвят е много рядък в природата и по-малко от десет растения действително демонстрират такова оцветяване. Причината е, че в естествения свят всъщност няма истински син пигмент. Вместо това, пигментът разчита на други трикове, за да изглежда така по този начин. Това включва и разпръскването на специфични цветове на светлината.