Виното е една от най-предпочитаните напитки в глобален мащаб и се възползва от химичния състав на гроздето, което позволява то да може да ферментира без добавянето на захари, вода, ензими и киселини. Екип от био инженери успяха да разработят изцяло различен начин за създаването на тази напитка, който има потенциала да промени индустрията. Основната причина за това е, че те разработват метод, с който да не използват грозде при ферментацията на виното, твърдят представителите на компанията Ava.
Ключът към постигането на тази цел е анализирането на молекулярните профили на подбрани марки вина, което им позволява да пресъздадат техния химичен състав и структура. Нейните учени съумяват да създадат вино, което е изградено от серия атоми, а не от грозде, което е доста впечатляващо и планират скоро да стартират продажбите му на пазара. Всяка една бутилка от напитката съдържа в себе си между 80 и 200 различни синергични и анти-синергични съставки, които се грижат за нейния вкус.
Идеята на този проект е да покажат, че вино може да се създава и без употребата на грозде, което сме свикнали да асоциираме са тази напитка и разбира се да улесни значително този производствен процес. Ще е много интересно да проследим какво е бъдещето на тази технология и дали няма да промени изцяло тази индустрия, заради своите очевидни предимства. Дотогава можем само да гадаем как потребителите биха възприели идеята да пият вино, в което няма нито 1% грозде.
Discussion about this post